Z okazji Dnia Wszystkich Świętych, uczniowie klasy 3a uczcili pamięć zapalając znicz na pobliskim cmentarzu pod dębem pamięci poświęconemu zamordowanemu w Katyniu kapitanowi Romanowi Rymszy.
Anita Pietrzak
Z okazji Dnia Wszystkich Świętych, uczniowie klasy 3a uczcili pamięć zapalając znicz na pobliskim cmentarzu pod dębem pamięci poświęconemu zamordowanemu w Katyniu kapitanowi Romanowi Rymszy.
Anita Pietrzak
Jesień to czas przeziębień... ale czy musi tak być? Nie! Wystarczy ,że zadbamy o solidną porcję witamin. Klasa 30 przygotowała przepyszne koktajle, które dają nam siłę, witalność, zdrowie. W ich składzie znalazł się: jarmuż bogaty w blonnik, witaminy Ci K oraz witaminy z grupy B oraz szpinak -jedno z najzdrowszych warzyw o leczniczych właściwościach. Nie zabrakło też owoców,które wszystkie dzieci lubią. Dzieciaki przekonały się,że w kilka minut mogą przygotować sobie prawdziwą bombę witamin,która jest pyszna i zdrowa.
Anna Garstka
Klasa 3a i 3c odwiedziły dziś poznańskie Muzeum Pyry. Na początku każdy przygotował własnego ziemniaka, doprawiając go wybranymi przyprawami. Podczas, gdy ziemniaki wypiekały się w piecu, zwiedzaliśmy muzeum. Poznaliśmy historię pyry oraz dowiedzieliśmy się jak wyglądała i na czym polegała praca przy wykopkach, jakie dania można stworzyć z pyry, czy też w jaki sposób wykorzystywano ziemniaki dawniej i jak wykorzystuje się je dziś. Nie zabrakło też poznańskiej gwary, ktorą pan przewodnik przemycał w swoich ciekawych historiach. Na koniec każdy otrzymał własną, gorącą pyrę w tytce.
Było ciekawie, zabawnie i smacznie.
Polecamy!
Anna Garstka,
Anita Pietrzak
Z okazji Dnia Wszystkich Świętych, uczniowie naszej szkoły uczcili pamięć zmarłych harcerzy lubońskiej 17 i 18 drużyny harcerskiej.
Anna Poprawka
Klasa I c postanowiła przygotować pyszne desery na drugie śniadanie.
Rozmawialiśmy o tym, jak wybierać dobre produkty między innymi, żeby zwracać uwagę na ich skład - okazało się, że dzieci mają już całkiem sporą wiedzę na ten temat.
W naszych drugich śniadaniach znaleźć można było różnego rodzaju płatki: kukurydziane, owsiane, czekoladowe, owoce, jogurty i posypki.
Było wesoło, kolorowo i smacznie :)
Sara Kędziora
Na zajęciach programowania korzystamy z różnych narzędzi: od tabletów, poprzez klocki aż do robotów Photon.
Całkiem dobrze wychodzi nam nawet współpraca, aby wspólnie stworzyć jakiś wiekszy projekt.
Anita Pietrzak
Uczniowie klas pierwszych biorą udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym Akademia Bezpiecznego Puchatka obejmuje on tematykę związaną z bezpieczeństwem dzieci w czterech sferach: na drodze, w domu, w szkole oraz w Internecie.
Pierwsze zajęcia już za nami. Dowiedzieliśmy się jakie są zasady bezpiecznego zachowania w szkole, na wycieczce. Przypomnieliśmy sobie numery telefonów alarmowych oraz w jakich sytuacjach należy ich używać.
Sara Kędziora
Powered by aSc EduPage