Laboratorium
LABORATORIUM PRZYSZŁOŚCI- kółko Akademia zdrowego żywienia
MAJ 2024 #LABORATORIUM KULINARNE
CZYTAMY ETYKIETY! Dzieciaki lubią słodycze, niestety w przyniesionych przez nich opakowaniach po ulubionych przekąskach okazało się, że produkty, które wybierają maja niezdrowe składniki i przeważaja w nich cukry proste szkodliwe dla naszego zdrowia. Na zajęciach uczniowie dowiedzieli się na co zwracać uwagę przy wyborze produktów i co można wyczytac z etykiety. W maju przygotowały też alternatywe dla słodkiej kupnej przekąski- bananowe babeczki smaczne i zdrowe- bez ukrytych cukrów prostych! Było smacznie, a dzieciaki stwierdziły, że nie warto kupować słodyczy- można je przygotować samodzielnie i przy tym doskonale sie bawić w kuchni! A.Garstka
KWIECIEŃ 2024 #LABORATORIUM KULINARNE
Serowe placuszki z jabłkami i domowej roboty konfiturą śliwkową. Czyż nie brzmi pysznie? A jak smakuje! Świetna alternatywa dla sniadania lub podwieczorku. Takie placuszki to doskonała porcja niezbędnego w diecie białka. AG
LUTY I MARZEC 2024 #LABORATORIUM KULINARNE
W lutym rozpoczęlismy zajęcia dla kolejnej grupy dzieciaków. Tradycyjnie zaczęliśmy od ustalenia zasad pracy i poznania pracowni kulinarnej. Dzieciaki przygotowały kulki mocy z daktyli oraz naleśniki szpinakowe. Pierwsze wrażenia uczestników: "Szpinak jest pycha!" :) W Akademii Zdrowego Żywienia chcemy pokazać dzieciakom, że zdrowe jedzenie jest smaczne, liczy się odpowiednie skomponowanie składników. :) A.GARSTKA
STYCZEŃ 2024 #LABORATORIUM KULINARNE
MASTER CHEF...CZYLI SPRAWDZAMY CZY POTRAFIMY PRZYGOTOWYWAĆ ZDROWE POSIŁKI.
Zadaniem uczniów było zaproponować, zaplanować i przygotować zdrowe i pełnowartościowe danie. Dzieciaki poradziły sobie świetnie. W ich opinii poczuli się jak w słynnym programie kulinarnym. Było dużo śmiechu, a w pracowni wrzało. Dzieciaki wykazały się kreatywnością , samodzielnością i dobrym smakiem. Gratuluję i dziekuje za udział! A.Garstka
GRUDZIEŃ 2024 #LABORATORIUM KULINARNE
No i przyszedł czas na pierniczki... zapachniało świętami. Dzieciaki przygotowały dietetyczne ciasteczka pachnące korzennymi przyprawami. Zmniejszyliśmy porcję cukry, sprawdzilismy czy mąka orkiszowa może godnie zastąpić zwykłą...i udało się! Pachniało w całej szkole i jak zwykle było smacznie. A.Garstka
FARTUSZKI w naszej Pracowni
Serdecznie dziekujemy babci Kuby i Kacpra Zaradzkich z klasy 2b za uszycie cudnych fartuszków do naszej pracowni kulinarnej. :) Jest Pani niesamowita! Pozdrawiamy! :)
LISTOPAD 2024 #LABORATORIUM KULINARNE
Listopadowa szarówka wymagała przygotowania czegoś na osłodę. Dzieciaki robiły szarlotkę oraz rogaliki z dwóch składników- serka i mąki. Zabawa w odmierzanie, wygniatanie, wałkowanie i zwijanie ciasta była przednia, a przy tym jaka smaczna! palce lizać! A.Garstka
PAŹDZIERNIK 2024 #LABORATORIUM KULINARNE
Placuszki serowe z jabłkami to bardzo dobre źródło białka i świetna alternatywa dla tradycyjnego śniadania. Dzieciakom baardzo smakowała ta propozycja. Doskonale poradzili sobie nie tylko z przygotowaniem ciasta serowego, ale też odmierzaniem i obsługa sprzętu kuchennego. samodzielnie przygotowane placuszki smakuja lepiej, wieć nie ma na co czekać... zaprośmy dzieci do kuchni :) A.Garstka
WRZESIEŃ 2024 #LABORATORIUM KULINARNE
Szpinakowe naleśniki to juz hit naszego kółka! Nowy rok szkolny i nowe grupy chętnych zapisały się na zajęcia Akademii Zdrowego Żywienia. Bardzo nas cieszy popularność zajęć tym bardziej, że nasze zdrowie naprawdę jest w naszych rękach. Do dzieła!
Wrześniowe zajęcia to zapoznanie z pracowanią kulinarną, poznanie zasad pracy , przepisów BHP oraz sprzętu dostępnego w pracowni. Zajęcia są jednak praktyczne, dlatego od samego początku wystartowaliśmy z zieloną rewolucja szpinakową. Dzieciaki przekonały się,że można dodawać zdrowe produkty do swoich ulubionych potraw, a te nie tracą na smaku, wręcz przeciwnie tylko zyskują. Wartość odżywcza takich naleśników jest lepsza niż tych tradycyjnych, a dzieciaki wprost zajadały się nimi. Bardzo mnie to cieszy :) A.GARSTKA
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CZERWIEC 2024 #LABORATORIUM KULINARNE
Kochacie hamburgery? Czas na zdrową wersję! Starsza grupa przygotowała zdrowe i bardzo smaczne hamburgery z ciecierzycy! Pełnia smaków! Koniecznie spróbujcie!
Młodsza grupa natomiast z ciecierzycy i daktyli przygotowała smaczną "nutellę". A.GARSTKA
MAJ 2024 #LABORATORIUM KULINARNE
Sezon w pełni...czas na owocowe naleśniki! A co powiecie na szpinakowe naleśniki?Dzieciaki z kółka przygotowały obłędne naleśniki szpinakowe nafaszerowane owocami i śmietankowym serem. To doskonała alternatywa do tradycyjnych nalesników, bo wzbogacona o źródła witamin i minerałów. Koniecznie spróbujcie tego przepisu w domu! A.GARSTKA
KWIECIEŃ 2024#LABORATORIUM KULINARNE
Czas na pizzę! Oczywiście w zdrowszej wersji, na ciescie z mąki orkiszowej i smacznymi,zdrowymi dodatkami! Ale było smacznie i pachnąco! A.GARSTKA
MARZEC 2024 #LABORATORIUM KULINARNE
Czas na Master Chefa! Starsza grupa zabawiła się w Master Chefa :) Zadaniem uczestników kółka było skomponowanie pełnowartościowego i zdrowego posiłku...zobaczcie, jak im poszło! Kochani ...jestem z Was dumna! Było kolorowo, smacznie, pełnowartościowo i zdrowo...a ile przy tym śmiechu?! :) :) :)
Młodsi uczniowie wykonali smaczne i zdrowe kulki mocy. A.GARSTKA
LUTY 2024 #LABORATORIUM KULINARNE
Na dworze zimno, więc polecamy zdrowe śniadanie na gorąco. Czas na serowe placuszki z ulubionymi dodatkami!
Dzieciaki przygotowały serowe placuszki z owocami i sosem malinowym. Mniam! A.GARSTKA
STYCZEŃ 2024 #LABORATORIUM KULINARNE
Potrzebujemy więcej mocy! Zdrowe koktajle warzywno-owocowe to idealny zastrzyk witamin w ten mrożny czas. Uczniowie sami komponowali koktajle, dobierali składniki wedle własnych pomysłów...było naprawdę różnorodnie i to właśnie jest najciekawsze...IMPROWIZACJA :) A.GARSTKA
GRUDZIEŃ 2023 #LABORATORIUM KULINARNE
Serwujemy rozgrzewające i pełne zdrowia zupy!
Uczestnicy kółka kulinarnego przygotowywali tym razem pyszne zupy kremy. Hitem okazała się zupa kalafiorowa z batatami i prażonymi nasionami. A.GARSTKA
LISTOPAD 2023 #LABORATORIUM KULINARNE
Wiemy, że cukier nie sprzyja zdrowiu, więc warto go ograniczyć. A co,jesli lubimy słodycze?
Uczestnicy kółka wykonali bardzo proste rogaliki bez dodatku cukru! Okazuje się, że wcale nie jest on potrzebny, żeby rogaliki były pyszne. Dzieciaki zgodnie stwierdziły, że zabawa przy zwijaniu ciasta była świetna, a rogaliki smakowały wyśmienicie. Niektórzy powtórzyli przepis w domu, przygotowując pyszną ucztę dla swojej rodziny. Brawo dzieciaki!
Starsza grupa dodatkowo przygotowała szybką i zdrową propozycję obiadową- makaron pełnoziarnisty z kurczakiem i brokułami oraz wersję bezmięsną- tagiatelle ze szpinakiem. Niektórzy pokochali szpinak! To ważny cel zajęć- zachęcić dzieciaki do próbowania nowych smaków. Zdrowe znaczy smaczne? Myślę, że udało się przekonać nieprzekonanych :) A.GARSTKA
PAŻDZIERNIK 2023 # LABORATORIUM KULINARNE
W październiku dzieciaki z kółka "Alademia Zdrowego Żywienia" przygotowywały kolejne dania, które świetnie sprawdza się jako pełnowartościowe II śniadanie.
Mali kucharze przygotowali bananowe babeczki z amarantusem, orzechami i borówkami. A.GARSTKA
WRZESIEŃ 2023 # LABORATORIUM KULINARNE
We wrześniu ruszyły zajęcia kółka kulinarnego Akademia Zdrowego Żywienia, których celem jest propagowanie zdrowego odżywiania.
Na zajęciach uczniowie przygotowują zdrowe potrawy w naszej pracowni kulinarnej w oparciu o najnowszy talerz zdrowia. Uczymy się przyrzadzać zdrowe, zrównoważone i smaczne posiłki w oparciu o zasadę zero waste. Dzieciaki uczą się też odpowiedniej segregacji odpadów, higieny przyrządzania i spożywania posiłów, korzystania ze sprzętu AGD, odmierzania, ważenia, a także współpracy.
Pierwszym i najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Dzieciaki przygotowały alternatywę dla drugiego śniadania- ciasteczka owsiane i cukiniowe rolsy z pyszną, bogatą w białko pastą serową. A.GARSTKA
1